Showing posts with label Kalsium. Show all posts
Showing posts with label Kalsium. Show all posts

Tips Yang Proven & Mudah Untuk Kurangkan Berat Badan

Mohamad Fadzli

 

Masalah berat badan merupakan salah satu masalah yang sangat besar terutamanya kaum Wanita. Tidak dinafikan, berat badan sangat mempengaruhi keyakinan diri seseorang. Apa tidaknya, bagi yang menghadapi situasi ini mesti hilang rasa yakin tu. Lagi parah kalau ada yang kena body-shaming.

Ok, yang itu sudah satu hal. Yang paling merisaukan adalah berat badan yang berlebihan adalah punca kepada banyak penyakit, contohnya tekanan darah tinggi, strok, sakit jantung dan macam-macam lagi.

Saya percaya, anda yang dah masuk kat blog ini mesti tengah mencari solusi yang paling berkesan kan. Mungkin anda dah sedar tentang masalah yang akan timbul akibat berat badan yang berlebihan.

Di Malaysia melalui National Health Morbidity Survey yang di jalankan pada tahun 2011 mencatatkan 15.1% rakyat Malaysia berumur 18 tahun ke atas adalah obese. Ini menunjukkan peningkatan berbanding dengan 14% pada tahun 2006. Ini bermakna seramai 2.6 juta populasi dewasa di Malaysia adalah obese menjadikan Malaysia negara tertinggi mempunyai kadar obesiti di kalangan negara-negara asia tenggara.

Oleh kerana kadar obesiti yang tinggi dan penyebab kepada penyakit-penyakit kronik, saringan obesiti hendaklah di jalankan di premis kesihatan terutamanya di premis kesihatan Kementerian Kesihatan Malaysia. (Rujukan: portal MyHealth)

Seramai 2.6 juta populasi dewasa di Malaysia adalah obese menjadikan Malaysia negara tertinggi mempunyai kadar obesiti di kalangan negara-negara asia tenggara

Tapi kena ingat, untuk kurangkan berat badan ini tak ada magik pun yang boleh selesaikan masalah anda dalam tempoh yang singkat melainkan akan memudaratkan anda di kemudian hari.

Obesiti menyumbang kepada banyak penyakit kronik yang boleh membawa kematian atau morbidity. Penyakit-penyakit ini boleh merendahkan kualiti hidup pesakit. Antara penyakit-penyakit yang disebabkan oleh obesiti:

· Diabetes Mellitus

· Penyakit hepatobiliary (fatty liver dan batu hempedu)

· Dyslipidaemia (kolesterol tinggi)

· Metabolic syndrome

· Sleep apnoea

· Penyakit jantung koronari

· Cerebrovascular disease

· Kegagalan jantung

· Tekanan darah tinggi (hypertension)

· Osteoarthritis

· Gout



First sekali kita kena tahu punca atau faktor yang menyebabkan berat badan berlebihan:

Faktor 1: Keturunan atau Genetik

Tahukah anda, kemungkinan untuk anak-anak mendapat berat badan yang berlebihan adalah 80% jika ibu bapanya mempunyai masalah berat badan berlebihan. Ia juga selalunya dikaitkan dengan gaya pemakanan yang diambil oleh keluarga itu. Sebenarnya alasaan genetik keluarga ini adalah tidak kukuh kerana ianya berbalik kepada kesedaran seseorang tentang bahaya berat badan berlebihan.

 

Faktor 2: Ilmu atau Maklumat Pemakanan

Pemakanan merupakan faktor terpenting dalam menyumbang kepada masalah ini. Sebenarnya masalah utama bukan pada pemakanan tapi pada bagaimana kita menguruskan pemakanan kita. Berapa ramai yang sedar tentang kalori pemakanan? Barapa ramai yang tahu jumlah kalori yang perlu dibakar untuk setiap sesuatu makanan? Sebenanrya, sifirnya sungguh mudah iaitu calorie in Vs calorie out kena seimbang.

 

Faktor 3: Gaya Hidup

Gaya hidup yang tidak sihat seperti tidak bersenam, ambil makanan yang tidak seimbang, makan makanan segera, makanan bergoreng, minuman bikarbonat, makanan manis dan banyak lagi adalah penyumbang utama kepada obesiti. Atas alasan kesibukan bekerja, ramai yang tiada masa untuk beriadah. Kebanyakan kita lebih suka habiskan masa di depan tv atau di smartphone.

Ok, sekarang kita dah tahu sedikit sebanyak antara faktor yang menyebabkan berat badan berlebihan ini. Jadi, apa solusinya?


Kat sini saya nak share cara atau TIPS bukan magik untuk kurangkan berat badan !

Tips 1: Mindset atau Niat kena betul

Sebenarnya mindset atau niat ni benda paling penting. Nampak macam simple je kan? Tapi sangat penting untuk ‘mengajak’ diri kita sama-sama membantu dalam menyelesaikan masalah ini.

Anda mesti pernah berpuasa Ramadan kan? Tapi sebab apa kalau nak puasa selain bulan Ramadan susah sangat? Sebabnya adalah tiap malam anda dah pasang niat yang anda nak berpuasa esok harinya. Jadi, badan kita akan ikut arahan minda atau niat kita itu.

So, sekarang ni anda perlulah letakkan BIG why sebab apa anda nak kurangkan berat badan. Mungkin sebab nak berkahwin, nak jaga kesihatan atau nak nampak cantik.

sumber: Shutterstock

Tips 2: Rancang Pemakanan Anda

Kurangkan pengambilan karbohidrat, sebaliknya lebihkan pengambilan protein. Proses ini perlukan latihan yang dilakukan dalam beberapa hari. Pengambilan karbohidrat yang kurang boleh mengurangkan berat air dalam tubuh. Banyakkan pengambilan protein tanpa lemak seperti daging tanpa lemak, seafood, ikan, bijirin, soya dan sayur-sayuran. Anda akan rasa cepat kenyang dengan pengambilan protein. Kini, pelbagai supplemen yang kaya dengan protein tanpa lemak juga boleh didapati dengan mudah.

ESP Shaklee: kaya dengan sumber protein semulajadi

Tips 3: Makanan Yang Sebenar (Real-Food) Vs. Makanan Yang Telah Diproses (Processed-Food)

Makanan yang sebenar ialah makanan yang paling hampir dengan bentuk asal makanan tersebut. Dalam kata mudahnya ia tidak diproses, bebas bahan kimia dan kaya dengan nutrisi. Makanan ini adalah sihat, selamat dan mengandungi fiber yang tinggi. Manakala makanan yang telah diproses adalah sebaliknya. Sebagai contoh, daging ayam adalah real-food, nugget ayam adalah processed food. Buah epal adalah real-food, jus epal adalah processed-food.

Sumber: Shutterstock

Tips 4: Kurangkan Pengambilan Kalori Berlebihan

Pengambilan kalori harian yang ideal adalah berbeza-beza bergantung pada usia, metabolisme dan tahap aktiviti fizikal. Secara amnya, pengambilan kalori harian yang disyorkan adalah 2,000 kalori sehari untuk wanita dan 2,500 untuk lelaki.

Semakin kurang anda mengambil kalori, semakin mudah berat badan anda dikurangkan.

Macam mana nak semak kandungan kalori makanan? Mesti anda perasan di bungkusan makanan ada tertulis kcal kan? Kilojoules (kJ) adalah sama dengan kilokalori dalam Sistem Unit Antarabangsa, dan anda akan melihat kJ dan kcal pada label pemakanan. Sukatan 4.2kJ bersamaan dengan kira-kira 1 kcal. Jadi, anda boleh semak sendiri berapakah kalori yang anda dah ambil seharian.

Atau untuk lebih mudah, anda boleh download pelbagai jenis Applikasi di smartphone contohnya Aplikasi Calorie Counter. Boleh juga gunakan BMR Calculator ini.

 

Tips 5: Bersenam atau Bersukan

Senaman atau aktiviti riadah adalah untuk memudahkan proses membakar kalori. Kerapkan membuat senaman ringan selama 30 minit setiap hari. Yang paling penting adalah anda enjoy semasa buat senaman, jangan rasa terpaksa atau stress.

Aktiviti harian anda juga boleh dikategorikan sebagai senaman yang boleh membakar kalori seperti menaiki tangga, berjalan, mencuci baju, membersihkan rumah dan sebagainya.

 

Tips 6: Intermittent Fasting (Berpuasa Sekejap)

Intermittent Fasting (IF) merupakan sebuah diet yang berkonsep mengatur pola makan anda mengikut jadual yang tertentu. Menggunakan kaedah puasa sebagai medium utama diet, ia bukan sahaja menarik minat ramai individu beragama Islam malah individu beragama lain.

Diet IF hanya memerlukan pengaturan tempoh waktu makan (4 - 16 jam) dan waktu berpuasa (8 - 24 jam) mengikut tahap dan kesesuaian setiap individu. Bukan itu sahaja, malah tidur juga boleh dikira sebagai tempoh berpuasa. Ini menyebabkan ramai yang tertarik dan beranggapan konsep IF lebih sesuai dan mudah untuk diamalkan.

IF akan membahagikan rutin seseorang kepada dua tempoh waktu. Tempoh waktu itu terdiri dari fasa makan dan fasa berpuasa. Tidak ada menu Intermittent Fasting yang khusus, namun anda amat disarankan untuk mengambil makanan yang sihat dan seimbang. Selain itu, anda juga perlu bersenam, bersukan, berkebun atau melakukan aktiviti fizikal yang lain agar kekal sihat dan cergas. 

Cara amalan IF:

Bagi tempoh fasa berpuasa, 

  • Waktu tidur (8 jam) boleh dikira sebagai tempoh fasa berpuasa. 
  • Anda hanya boleh minum air masak, teh hijau, teh dan kopi yang tidak mengandungi susu mahupun gula. 
  • Sesetengah kaedah akan menghadkan jumlah kalori harian anda.
  • Anda digalakkan untuk meneruskan aktiviti harian seperti biasa.

Bagi tempoh fasa makan,

  • Anda digalakkan untuk makan dan minum sebanyak 3 kali/sesi dalam tempoh 4-16jam tersebut.
  • Makanan dan minuman yang sihat dan seimbang perlu diutamakan (i.e. salad & Jus buah-buahan)
  • Anda digalakkan untuk menjauhi makanan & minuman yang tinggi kandungan gula, garam, lemak dan minyak. 
  • Anda digalakkan untuk menjauhi makanan & minuman yang diproses dari kilang*.

Namun, bagi seorang Muslim lebih baik amalkan puasa sunat. Selain dapat sihat, pahala pun dapat.

(*sumber:https://www.doctoroncall.com.my/health-centre/nutrisi/intermittent-fasting-malaysia)

Ini menyebabkan ramai yang tertarik dan beranggapan konsep IF lebih sesuai dan mudah untuk diamalkan.


Tips 7: Detox Toksin Dalam Badan

Manusia dicipta dengan sebaik-baik ciptaan. Badan kita sudah diciptakan dengan system detoks yang sempurna. Apa yang kita perlukan adalah bantuan kepada sistem detoks badan kita sebab sistem detoks badan berbeza pada setiap manusia. Ada yang mampu beroperasi dengan sempurna, ada juga sebaliknya.

Sistem detoks boleh dibantu dengan pengambilan makanan yang sihat atau pengambilan Supplemen semulajadi yang sudah terbukti berkesan seperti Shaklee.


Saya nak suggest beberapa Supplemen yang mungkin boleh anda consider untuk membantu anda menurunkan berat badan.




Di dalam set kurus Shaklee ini secara asasnya bertindak dalam 3 cara untuk menurunkan berat badan. Iaitu:

1) DETOX – Alfalfa atau Herb Lax
Merangsang proses pencernaan agar menyingkirkan toksin yang terkumpul dalam badan. Melegakan sembelit kerana herb lax juga merupakan pelembut najis. Tidak sesuai untuk ibu yang menyusukan anak untuk mengelakkan bayi dari cirit birit.

2) MEMBAKAR – Lecithin atau Omega Guard
Menyingkirkan lemak dari makanan yang kita ambil dengan memecah dan menyingkirkan lemak tersebut. Membersihkan salur darah dari lemak dan kolestrol yang melekat di saluran darah.

3) MEMBINA – Cinch Shake Mix atau ESP Protein 
Mengelakkan kulit dari menggeleber dan membekalkan protein dalam badan. Membina otot supaya bentuk badan anda menjadi cantik dan menawan

Set kurus Shaklee ini secara asasnya bertindak dalam 3 cara untuk menurunkan berat badan



KEBAIKAN DAN KELEBIHAN SET KURUS SHAKLEE:

  • Membantu dalam mengatasi masalah berat badan berlebihan
  • Membekalkan protein agar kekal aktif untuk melakukan aktiviti seharian untuk mereka yang berdiet
  • Membina otot badan agar kulit tidak menggeleber selepas badan menjadi langsing
  • Memecah dan membakar lemak
  • Menyingkirkan toksin yang menghalang badan dari menyerap nutrien dari makanan yang diambil
  • Anda akan berasa kenyang yang menyebabkan anda tidak makan secara banyak
  • Mengurangkan paras kolesterol dalam badan yang menjadi punca kepada serangan jantung
  • Membuang kolesterol di dalam badan yang berlebihan

TESTIMONI PENGGUNA:



Kalau saya, saya suka bawa Lecithin sekali ke mana-mana. Sebelum makan macam-macam boleh terus telan, bagi bakar lelemak yang dah masuk. 

 

Kesimpulan

Begitulah beberapa tips yang mudah untuk anda ikuti. Sebenarnya kalau nak tuliskan tips kurangkan berat badan memang tak cukup satu entry. Tak kira apa tips sekalipun yang paling penting adalah kesungguhan dan disiplin kita untuk mengamalkan tips-tips tersebut.

Jika anda dapat mengikuti dengan baik segala cara ini, insyaAllah anda akan dapat melihat kesan seperti yang diharapkan.

Tip kuruskan badan ini bukan sahaja berkesan untuk diamalkan, malah selamat kepada tubuh anda.

 

 


Nak saya bantu anda ?

KLIK UNTUK TERUS W/APP

Fadzli / Farah Aersid
♥ Call | Whatsapp : 016-9210042 / 016-9960209
♥ Shaklee ID : 1665070
♥ FB PAGE : Ez-Vitamin
♥ Website : www.ez-vitamin.com
..................................


C.O.D
Batu Caves > Gombak Selayang Rawang Kepong Ampang KL
.................................





...............................................

Disclaimer: Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengguna sebenar. Pengguna dinasihatkan menggunakan produk ini seperti arahan pada produk. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada pengguna di atas penggunaan produk ini. Disarankan untuk dapatkan khidmat nasihat doktor terlebih dahulu.

7 Cara Mengatasi Penyakit Gout

Unknown



Apakah itu Gout?
Sebagaimana yang semua tahu buah pinggang berperanan untuk menapis darah dan menyingkirkan asid urik melalui air kencing.

Namun bagi pesakit gout, asid urik tidak mampu disingkirkan sepenuhnya, maka lama-kelamaan paras asid urik di dalam darah akan meningkat .

Seterusnya asid urik ini akan mendap di bahagian sendi especially di bahagian sendi besar. Biasanya mendapan berlaku pada sendi ibu jari namun ia juga boleh berkumpul di bahagian sendi yang lain seperti di bahagian belakang, lutut, buku lali,  kaki,  pergelangan tangan, siku dan jari.

Asid urik boleh mengakibatkan keradangan pada sendi dan masa inilah serangan gout berlaku. Pesakit mula berasa sakit sehingga tidak boleh menggerakkan sendi yang terlibat.   
                     
Kebiasaannya serangan pertama kali berlaku kepada individu yang berumur dalam lingkungan 40 hingga 50 tahun.

Walau bagaimanapun semua peringkat umur termaksud remaja juga boleh diserang oleh penyakit ini.

Apakah Penyebab terkena Gout ?
~ kerosakkan buah pinggang.
~ tekanan/stress
masalah kegemukan
~ Penghasilan terlalu banyak asid urik
~ terlalu sedikit penyingkiran asid urik kesan sampingan ubat 'diuretik'        
              
Apakah Faktor yang boleh menyumbang kepada penyakit Gout?
Serangan gout boleh disebabkan oleh beberapa faktor:-
1. Kecederaan kecil pada sendi.
2. Pengambilan air kosong yang kurang.
3. Pengambilan sesetengah jenis ubatan menyebabkan badan mengalami kekurangan air.
4. Mengamalkan diet yang melampau.
5. Pengambilan berlebihan minuman beralkohol.
6. Banyak mengambil makanan yang kaya dengan 'purin'.

Apakah kronologi perkembangan Gout?
Jom lihat  kronologi perkembangan gout yang sangat menyedihkan..

Peringkat 1: Darah Yang Pekat, Gelap, dan Mengalir Dengan Perlahan
Peringkat 2: Kualiti Tidur Yang Tidak Bagus. Kerap Rasa Letih dan Lesu.
Peringkat 3: Mati Pucuk atau  Lemah Tenaga Batin. Persembahan Tidak Tahan Lama
Peringkat 4: Serangan Gout pada Buku Lali atau  Ibu Jari Kaki
Peringkat 5: Serangan Gout Mula Merebak ke Tangan dan Lutut
Peringkat 6: Jari-jari Mula Mengeras dan Bengkok
Peringkat 7: Tofi Mula Menonjol Di Permukaan Kulit atau Bintik-bintik Kutikel Halus Muncul Di Sekeliling Cuping Telinga
Peringkat 8: Masalah  Pertumbuhan Batu Karang, Tekanan Darah Tinggi, Buah Pinggang  dan lain-lain Penyakit Sekunder.
Peringkat 9: Peringkat Terakhir?

MASIH NAK DIBIARKAN??? JOM CEGAH SEBELUM PARAH.    
                  
Bagaimanakah Cara Mengatasi Gout?
Antara langkah bijak yang perlu diambil oleh pesakit ialah:-

1) Kawal berat badan. Kegemukan boleh menjejaskan keupayaan badan untuk menyingkirkan asid urik.
2) Kawal makanan dengan menghadkan pengambilan protien daripada sumber haiwan
3) Minum air kosong sekurang-kurangnya 2 hingga 3 liter sehari.
4) Pilih produk tenusu yang mempunyai kandungan lemak yang rendah atau tanpa lemak.
5) Ambil karbohidrat kompleks dan tumpukan untuk makan lebih banyak bijirin, sayuran dan buah-buahan. Kurangkan makanan yang mengandungi karbohidrat yang diproses seperti roti putih dan kek.
6) Hadkan pengambilan gula. Pengambilan gula yang banyak akan menyebabkan kita kurang makan buah, sayur dan bijirin. Makanan yang mengandungi gula juga mempunyai banyak kalori yang akan menyebabkan anda mudah mengalami pertambahan berat badan.
7) Individu bukan Muslim dan mengambil minuman beralkohol hadkan pengambilan kepada 1 gelas wain atau 1 tin bir sahaja sehari kerana alkohol boleh meningkatkan paras asid urik dalam darah.

Apakah Makanan yang Perlu Dielakkan oleh Pesakit Gout?
~ Ikan kembung, sardin, bilis
~ Organ dalaman seperti paru-paru, hati, ginjal dan otak
~ Makanan bercengkerang seperti kerang,  ketam dan  udang
~ Daging cincang
~ Ekstrak daging, ragi dan kiub rebusan daging

Apakah Makanan yang Perlu Dikurangkan Oleh Pesakit Gout?
~ Lentil, Peanuts, beans dan peas  
~ Bunga kobis, Asparagus, cendawan dan bayam
                                            
Apakah Supplemen yang Diperlukan oleh Pesakit Gout?
Supplemen yang dicadangkan untuk membantu pesakit Gout
1) VIVIX
2) OMEGA GUARD
3) ALFALFA
4) PERFORMANCE DRINK

VIVIX



Melindungi DNA, memperbaiki DNA, memberi impak positif kepada pengawalam genetik, menggalakkan pembentukan mitochindra didalam sel, melambatkan pembentukan protein AGE yang menyebabkan kerosakan sel

OMEGA GUARD


Asid Dokosaheksanoik (DHA) dan Asid Eikosapentanoik (EPA) merupakan asid lemak 3 yang ditemui didalam ikan laut dalam. Kedua-dua asid ini dipercayai mampu mengurangkan keradangan pada sendi pesakit.

ALFALFA

Menyingkirkan toksik secara lembut dari badan. Pengambilan alfafa memerlukan pesakit mengambil air yg banyak utk tujuan detox

PERFORMANCE DRINK


Memastikan tubuh pesakit sendiri mempunyai kandungan air dan gula yang cukup agar tidak berlaku dehydration.                                                       

Testimoni Pengguna Shaklee untuk Sakit Gout
Dibawah adalah antara testimoni pesakit gout 






GABUNGAN NUTRISI  UNTUK PESAKIT GOUT

"Tak cuba tak tahu, kena cuba dulu baru tahu"


Sekiranya anda mencari hidup yang sihat dan berpanjangan, Shaklee telah membuktikan bahawa produk Shaklee boleh memberikan hidup yang lebih sihat, bertenaga, muda pada tahap selular. Semua produk Shaklee adalah selamat, semulajadi serta terbukti berkesan, juga mempunyai ujian klinikal. Pilihan di tangan anda, saya telah pun memilih yang terbaik dan saya yakin anda juga akan memilih yang terbaik.

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.


Nak saya bantu anda ?

KLIK UNTUK TERUS W/APP


Fadzli / Farah Aersid
♥ Call | Whatsapp : 016-9210042 / 016-9960209
♥ Shaklee ID : 1665070
♥ FB PAGE : Ez-Vitamin
♥ Website : www.ez-vitamin.com
..................................


C.O.D
Batu Caves > Gombak Selayang Rawang Kepong Ampang KL
.................................





...............................................

Disclaimer: Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengguna sebenar. Pengguna dinasihatkan menggunakan produk ini seperti arahan pada produk. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada pengguna di atas penggunaan produk ini. Disarankan untuk dapatkan khidmat nasihat doktor terlebih dahulu.

Apakah Osteoarthritis Dapat Disembuhkan?

Unknown





Pernah tak anda bertemu dengan doktor kerana sakit sendi dan doktor cakap seperti ini:

"Pakcik..ini sebab pakcik dah tua, lutut tu dah haus"
"Makcik..sebab berat badan ni, tekanan pada sendi buatkan dia haus"
"Kusyen antara sendi tu dah tak ada"
"minyak dia dah kurang"


Pasti ada yang mengalami seperti di atas bukan? Sebelum kita membincangkan sama ada penyakit osteoarthritis boleh disembuhkan atau tidak. Eloklah jika kita ketahui juga sedikit sebanyak info berkenaan penyakit ini. 

Apa itu OA (Osteoarthritis)?
Osteoarthritis merupakan satu penyakit di mana sendi terasa ngilu dan kaku. Osteo bermaksud tulang, manakala arthritis bermaksud proses peradangan.

Menurut Edward H. Yelin PhD Medicine and Health Policy, University  california, osteoarthritis disebabkan oleh proses penghasilan, pembaharuan dan pemulihan tulang rawan di dalam sel terganggu.

Sumber: Shutterstock


Kebiasaannya terjadi pada lutut, paha dan tulang belakang. Kadangkala juga boleh terjadi pada sendi  di tangan. Sendi terdiri daripada tulang rawan yang berperanan sebagai bantal antara  dua tulang. Bagi penghidap OA, tulang rawannya tidak lagi dapat berfungsi sebagai bantal menyebab kedua tulang akan bergeseran ketika sedang bergerak menyebabkan sendi menjadi bengkak dan terasa ngilu.

Apakah Penyebab OA?
Antara penyebab OA adalah disebabkan oleh proses penuaan, trauma, obesiti dan sebagainya. OA terjadi apabila tulang rawan di dalam sendi terhakis atau rosak akibat penuaan. Apabila tulang rawan rosak, tulang akan bergeseran ketika sedang bergerak, sendi akan mula membengkak dan terasa sangat ngilu.

Kebarangkalian penyakit ini terjadi meningkat seiring usia kerana selalunya penyakit ini dikaitkan dengan masalah penuaan sendi.

(Gambar perbezaan sendi yang sihat dan Osteoarthritis)


Bagaimanakah Fasa perubahan sendi Penghidap OA (Osteoarthritis)?
1) Penipisan lapisan rawan yang akan menyebabkan ruang di antara sendi menjadi rapat
2) Penonjolan tulang (Osteophytes) pada keliling sendi.
3) Penghasilan cecair pelincir di dalam sendi semakin berkurangan.
4) Pergeseran di antara dua permukaan sendi  akan menyebabkan rasa sakit apabila pergerakan yang membebankan sendi dilakukan.


Apakah faktor yang menyebabkan seseorang berisiko terkena OA (Osteoarthritis)?

Faktor risiko terbahagi kepada 2:

1) Faktor Risiko boleh diubah:

Berat Badan
Semakin berat badan, semakin besar tekanan pada sendi, sendi akan menjadi lebih rapuh. Bukan itu sahaja, jaringan lemak pula akan menghasilkan protein yang boleh menyebabkan sendi menjadi bengkak
Aktiviti Senaman
Melakukan olahraga berat
Cara penggunaan sendi yang sebetulnya
Aktiviti mencangkuk atau berdiri lama lebih cenderung untuk menyebabkan osteoarthritis. Melakukan aktiviti yang tinggi bebanan terhadap sendi
Pemakanan dan Tabiat merokok
Cara pemakanan yang kurang sihat sehingga badan kekurangan nutrisi di tambah pula dengan gaya hidup yang tidak sihat boleh menyumbang kepada risiko osteoarthritis.
Penyakit lain
Diabetes atau rematik meningkatkan risiko OA.
Trauma
Individu yang mempunyai sejarah kecederaan sendi adalah 6 kali ganda berisiko untuk menghidapi OA.

2) Faktor risiko yang tidak boleh diubah:

Umur
Lebih kurang 9.3% di kalangan rakyat Malaysia menghidapi osteoarthritis. 23% daripadanya berumur lebih daripada 55 tahun manakala 39% daripadanya berumur lebih daripada 65 tahun.
Jantina
Wanita lebih cenderung mengalami osteoarthritis berbanding dengan lelaki.
Genetik
Sesetengahnya menghidap OA  kerana keturunan
Malformasi Skeletal
Individu dengan kelainan kongenital (sendi atau tulang) atau kelainan tulang rawan lebih berisiko OA. Jadi adalah lebih elok jika kita menumpukan perhatian kepada faktor risiko yang boleh diubah. Yang mana kita mampu mengawal faktor risiko ini bagi mengurangkan risiko mendapat penyakit OA.


Apakah nasihat yang sering diberi oleh doktor ketika disahkan mengalami OA?
1) Kurangkan berat badan
2) Kurangkan aktiviti yang membebankan sendi yang sakit
3) Gunakan sendi dengan cara yang betul
4) Mengambil vitamin atau supplemen seperti glucosamine,chondroitin dan kalsium
5) Amalkan gaya hidup yang sihat seperti pemakanan yang sihat, bersenam dan jauhi rokok

Apakah simptom penghidap OA(Osteoarthritis)?
1) Kekerasan dan kesakitan sendi terutamanya di waktu pagi
2) Otot semakin mengecil kesan dari kurang melakukan aktiviti
3) Sendi berbunyi klik dan menyakitkan apabila permukaan sendi bergeseran
4) Bengkak kesan daripada keradangan dalaman sendi
5) Pergerakan terbatas seperti kesukaran berjalan mengakibatan hidup kurang berkualiti .

Apakah osteoarthritis dapat disembuhkan?
Menurut Dr Shafuzain Ab Rahman, Pensyarah kanan dan pakar bedah Otopedik Pusat Pengajian Sains Perubatan Kampus Kesihatan USM,Kubang Kerian, sehingga kini masih belum ada rawatan yang betul-betul dapat menyembuhkan osteoarthritis sementara ubat-ubatan yang ada sekarang ini cuma dapat melambatkan proses degenerasi (kemerosotan) sendi. 

Ini supaya pembedahan gantian sendi dapat dielakkan ataupun setidak-tidaknya menolong menangguhkan daripada menjalani pembedahan, paling tidak pun sehingga apabila pesakit sudah tua serta tidak mempunyai aktiviti harian yang aktif lagi.

Apakah Rawatan bagi penyakit osteoarthritis?

Rawatan Osteoarthritis boleh dibahagikan kepada 3 kategori

1) Rawatan farmakologi

~ Analgesia atau ubat tahan sakit sering digunakan dalam merawat OA. Analgesia bukan opioid seperti paracetamol dan acetaminophen merupakan jenis analgesia ringan untuk OA tahap awal.
~ Ubat antiradang bukan steroid (NSAID) merupakan jenis kumpulan analgesia lain untuk OA. Doktor cenderung untuk preskrip NSAID kerana selain mengurangkan sakit OA, juga berfungsi bagi melegakan keradangan.
~ Cyclooxygenase-2 inhibitor (COX-2 inhibitor) merupakan jenis ubat penahan sakit terkini
~ Opiod merupakan kumpulan analgesia yang sangat kuat. Jenis analgesia terakhir digunakan tehadap pesakit OA tahap teruk.

Penggunaan ubatan berterusan di atas adalah tidak elok untuk jangka masa panjang.

~ Glucosamine bertindak mengembalikan cecair sendi dan bantu melicinkan pergerakan sendi bagi mengurangkan sakit sendi akibat pergeseran.
~ Chondroitin berfungsi menahan kerosakan lanjut rawan jika diambil diperingkat awal OA.
~ Diacerin berfungsi mengurangkan radang di sekitar sendi dan membantu mengurang sakit akibat OA.

Ubat jenis sokongan di atas tidak memberikan kesan sampingan yang teruk dan boleh diterima kebanyakan pesakit.

~ Ubat jenis suntikan seperti asid hylarunik bagi menambahkan cecair pada sendi bermasalah.


2) Rawatan bukan Farmakologi/ Rawatan sokongan

~ Skop rawatan yang luas seperti rawatan tradisional, alternatif  dan berkaitan pemakanan.
~ Fisioterapi biasa digunakan di hospital untuk rawatan OA. Pelbagai alatan bantu rawatan OA seperti diatermi gelombang pendek(SWD), terapi ultrasound, transcutaneous electrical nerve stimulation (TENS dan sebagainya.)
~ Senaman khas untuk pesakit OA atau senaman ringan seperti berenang, menunggang basikal, Tai Chi. Hanya sesuai untuk OA tahap awal atau sederhana.
~ Mengurangkan berat badan
~ Rawatan alternatif seperti Ayuverda, akupuntur, shiatsu, jenis-jenis urutan  dan sebgainya dikatakan turut dapat mengurangkan gejala OA.
~ Penggunaan supplemen, herba , gamat ataupun produk tradisional turut boleh dicuba.
~ Rawatan sokongan ini perlulah dapatkan nasihat daripada doktor  bagi mengelakkan sebarang kemungkinan tak diingini.


3) Pembedahan

~ Artroskopi, artrodisis, osteotomi (pembetulan tulang) dan pembedahan gantian tulang (artroplasti) merupakan contoh pembedahan yang boleh dilakukan untuk pesakit OA.
~ Mempunyai risiko sama seperti pembedahan lain seperti  jangkitan kuman, darah beku di kaki dan radang paru-paru. Namun kebarangkalian risikonya adalah kecil.  

Secara ringkasnya. Sekiranya sendi anda sakit doktor akan memberi ubat seperti dibawah:
1) Ubat tahan sakit
2) Ubat kurangkan bengkak
3) Ubat sapu/ ubat gosak / suntikan

Sekiranya masih sakit dan tidak boleh lagi dikawal dengan ubat-ubatan. Doktor akan mengesyorkan pembedahan menganti sendi atau dikenali sebagai Total knee Replacement Surgery. Pembedahan ini akan membuang sendi rosak dan mengantikan dengan sendi buatan. Antara risiko pembedahan ini adalah komplikasi ubat pelali yang mana boleh menyebabkan risiko kematian.

Risiko lain yang sering terjadi adalah jangkitan kuman pada sendi buatan tadi. Ianya boleh mengakibatkan pesakit demam, sering bernanah pada luka pembedahan sehingga sendi buatan tadi perlu dikeluarkan kembali bagi mengelakkan ia menjadi tempat pembiakan kuman.  Namun kebarangkalian risiko ini adalah kecil.

Tahukah anda bagaimana sendi anda boleh haus?
Sebagaimana yang diketahui, sendi terdiri daripada sel-sel dan mempunyai kitaran hidup yang tersendiri. Bermula daripada ia terbentuk hinggalah sel mati kemudian diganti dengan sel baru.
Setiap  jenis sel berlainan jangka waktu kitarannya, sebagai contoh sel darah yang jangka hayatnya hanya 120 hari, kemudian akan diganti dengan sel darah baru.

Jadi apa kaitannya dengan OA?
Sekiranya sel mati lebih banyak daripada sel yang baru (sel yang menggantikan), maka terjadilah kehausan sendi. Jika sel yang mati sama banyak  dengan sel yang baru, maka keadaan sendi kekal seperti biasa. Jika sel yang baru lebih banyak daripada sel yang mati, maka terjadilah penebalan sendi,namun ianya jarang berlaku.

Jadi sendi akan haus sekiranya salah satu keadaan berikut terjadi.:
1) Kadar sel lama yang mati lebih cepat, walaupun kadar penggantian sel  adalah tetap
2) Kadar pembentukan sel  baru dihasilkan menurun, walaupun kadar kematian sel adalah tetap.
3) Kadar sel yang mati lebih cepat ditambah pula dengan kadar penggantian sel yang lambat. (paling kronik)

Apakah sel-sel yang membentuk sendi kita?
Sendi adalah terdiri daripada hyaline cartilage. Ia tidak mempunyai saliran darah/limfatik/saraf seperti bahagian lain dalam tubuh. Majoritinya terbentuk daripada dense extracellular matrix (ECM). ECM ini terdiri daripada air,kologen, proteoglycan dan glycoprotein.

Rahsia yang ramai tidak tahu mengenai OA.
Berikut merupakan screen shot hasil kajian oleh saintis barat mengenai efek pengambilan kologen marin pada osteoarthritis (OA)
(Screenshot Journal)

Penyelidik mendapati, kologen dari sumber marin mempunyai kesan teraputik (menyembuhkan) terhadap penyakit OA, juga turut melindungi tulang (osteoprotective).

(screenshot journal)

Saintis merumuskan, kologen marin berupaya menurunkan keparahan penyakit radang seperti osteoarthritis (sakit sendi). Ini bermakna sekiranya pesakit sendi mengambil kologen marin, sakit akan beransur baik.

Kajian daripada Saintis Perancis

Mereka telah membuat kajian untuk melihat hubungan antara tingginya penguraian kologen type 2 dengan penyakit OA.

Berdasar kajian tersebut, pesakit osteoarthritis menunjukkan kadar pembuangan kologen type 2 yang tinggi di dalam air kencing. Jadi adakah mungkin kerana kologen banyak terbuang sehingga kekurangan kologen di dalam badan menyebabkan sendi mereka sakit?



Berdasarkan kajian yang telah dibuat, terdapat bukti yang kukuh bahawa kekurangan kologen type 2 boleh menyebabkan sakit sendi.

Usah risau, setiap penyakit pasti ada ubatnya. Penyelesaian kepada masalah ini dan sebagai alternatif bagi yang menghadapi masalah OA.

Adalah disyorkan untuk mengambil product vivix dan Shaklee collagen powder. Setiap produk ini ada fungsi dan kelebihannya dalam merawat sakit OA.

Vivix mampu mengatasi sakit sendi dan lutut.

1) Mempunyai kajian saintifik yang terbukti menyokong kenyataan diatas iaitu Scientific Evidence and Rationale for the Development of Curcumin and Resveratrol as neutraceutrical for Joint Health (Int J Mol Sci. 2012;13(4):4202-4232).Yang mana dapat dirumuskan bahawa resveratrol telah terbukti boleh membantu dalam mengatasi masalah OA.
2) Resveratrol mampu mengekalkan fungsi dan struktur sendi
3) Resveratrol dapat memperbaiki fungsi dan struktur sendi
4) Mengurangkan faktor yang menjadi punca kepada penyakit berkaitan sendi
5) Mampu melakukan penyelenggaraan yang baik pada sendi normal, serta memberikan perubahan yang lebih baik terhadap kesan fisiologi kepada sendi termasuklah dari segi kelebaran ruang sendi,pergerakan, kekakuan serta ketidakselesaan sendi.


Secara ringkasnya resveratrol yang terkandung dalam vivix ini amat berkesan membantu mengatasi masalah keradangan, memperbaiki sel DNA dan menghalang sel daripada rosak. Vivix mampu merawat masalah sehingga ke peringkat sel. Seperti mana yang dikongsikan di atas bahawa masalah kadar penggantian sel yang tidak seimbang menjadi punca sendi anda haus. Jadi dengan pengambilan vivix mampu mengatasi masalah tersebut.

Testimoni Vivix untuk sendi dan tulang



Shaklee Collogen powder terbaik untuk sendi dan tulang serta mampu menyokong kesihatan dan keanjalan sendi.

Kenapa saya cakap begitu? Sebab bukan semua supplemen collagen mampu menyembuhkan sendi anda ye. Memang sudah ramai yang sedar akan kepentingan collagen ni tapi tahukah anda bukan semua collagen di pasaran mengandungi type  II collagen yang mana penting untuk sendi.

Kebanyakan sendi kita diperbuat daripada type II collagen , namun ada juga sendi yang terdiri daripada collagen type 9,10 dan 11. Oleh itu, pastikan collagen yang anda ambil mengandungi bahan yang menyokong kesihatan sendi dan tulang.

Shaklee Collagen Powder mengandungi collagen lengkap untuk kesihatan kulit, sendi dan tulang anda.

Kita akan nampak lebih jelas kelebihan Shaklee Collagen Powder dengan melihat perbandingan jenis collagen dalam jadual dibawah:

Sumber utama produk collagen di pasaran boleh di dapati dari 4 sumber iaitu Bovine(Lembu), Khinzir(babi), Collagen ayam dan collagen ikan(laut). Boleh rujuk kepada jadual di bawah:

PERBEZAAN JENIS-JENIS COLLAGEN

Collagen Lembu,Babi,Ayam

Collagen Marine
Lebih murah

Agak Mahal
Diekstrak daripada kulit, tendon tulang rawan

Diekstrak daripada sisik ikan
Banyak type II collagen , sangat sedikit type 1 collagen
Mengandungi type I,II dan III Collagen
Saiz molekul yang sangat besar, sukar diserap
Saiz molekul kecil, mudah diserap, bioavailability

Terdedah kepada penyakit selsema burung, lembu gila
Bebas daripada penyakit selsema burung, lembu gila

Collagen daripada sumber marine (ikan) mempunyai “bioavailability ” iaitu kadar di mana ia diserap ke dalam aliran darah melalui dinding usus kita. Ini bermaksud marine(ikan) collagen memasui aliran darah dengan lebih pantas berbanding collagen jenis lain. Oleh itu, ia merupakan sumber collagen terbaik untuk kulit, tulang dan sendi.

Kenapa sumber utama  dalam Shaklee Collagen Powder adalah sisik ikan merah.? 

Diantara sebab Shaklee memilih sisik ikan merah  adalah kerana:

1) Kadar Penyerapan Collagen yang hebat
Shaklee Collagen Powder Drink menyediakan molekul yang kecil dan mempunyai kadar penyerapan yang lebih tinggi (1000 dalton yang paling optimum untuk penyerapan dalam badan)

2) Sisik ikan merah merupakan sumber premium

~ Ikan merah adalah ikan laut dalam yang mampu berenang sehingga 5000m ke dalam air
~ Sisik yang premium
~ Tahan tekanan
~ Sangat bersih,terhindar daripada pencemaran
~ Tinggi collagen
~ Setiap sachet mengandungi  4000mg collagen bagi setiap hidangan yang diambil
~ Bukan sekadar collagen

3) Shaklee Collagen Powder ditambah dengan 7 bahan aktif lain.


Camelia Japonica Seed Extract: biji pokok camelia japonica ini terdiri daripada asid oleik iaitu emolien dan pelembap kulit yang hebat  dan isoflavon iaitu antioksidan semulajadi yang mampu mengurangan radikal bebas.

Ptaffia extract: Ptaffia yang juga dikenali sebagai ‘ginseng brazil’ telah terbukti dapat membantu pembentukan collagen dan asid hyaluronik apabila digabungkan dengan ekstrak biji camelia japonica. Kemampuan luar biasa ektrak Ptaffia yang boleh mengikat jumlah air yang banyak membolehkan asid hyaluronik memainkan peranan penting dalam menghidrat tisu tubuh untuk menjadikan kulit lembap, lembut serta licin.

Fish Collagen: Elastin memelihara kulit menjadi fleksibel namun tegang, anjal dan gebu.

Ekstrak kekerang: Glucosamine dalam ektrak kekerang adalah sangat penting dalam sintesis cecair sinovial yang membekalkan pelincir untuk sendi-sendi dan menghidrat mata bagi melegakan ketidakselesaan.

Lactobacilus Acidophilus:  Merupakan bakteria baik yang membantu dalam mengimbangi mikroflora usus serta membantu membina semula sistem usus yang sihat seterusnya mampu meningkatkan collagen dalam badan.

Vitamin C, Vitamin B: Vitamin B berperanan dalam metabolisma karbohidrat, lemak dan protein untuk membebaskan tenaga yang diperlukan bagi penghasilan collagen di dalam sel. Vitamin C pula menggalakkan penghasilan collagen serta menentang radikal bebas yang dapat merosakkan kulit .

4) Terbukti Berkesan
Hampir 71% memberitahu bahawa kulit mereka lebih baik selepas pengambilan Shaklee Collagen Powder. Terdapat juga  ujian klinikal pihak ketiga yang menyokong fakta ini.


Collagen Powder terbukti berkesan dalam tempoh 8 minggu pengambilan.

Testimoni Shaklee Collagen Powder untuk sendi dan tulang




Jangan biarkan sakit sendi dan lutut ini menganggu pergerakan orang tersayang... kecil pelaburannya tapi besar manfaatnya. Jadikan hadiah setiap bulan untuk ibubapa kita.

Sekiranya anda mencari hidup yang sihat dan berpanjangan, Shaklee telah membuktikan bahawa produk Shaklee boleh memberikan hidup yang lebih sihat, bertenaga, muda pada tahap selular. Semua produk Shaklee adalah selamat,semulajadi serta terbukti berkesan, juga mempunyai ujian klinikal. Pilihan di tangan anda, saya telah pun memilih yang terbaik dan saya yakin anda juga akan memilih yang terbaik.

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Nak saya bantu anda ?

KLIK UNTUK TERUS W/APP


Fadzli / Farah Aersid
♥ Call | Whatsapp : 016-9210042 / 016-9960209
♥ Shaklee ID : 1665070
♥ FB PAGE : Ez-Vitamin
♥ Website : www.ez-vitamin.com
..................................


C.O.D
Batu Caves > Gombak Selayang Rawang Kepong Ampang KL
.................................





...............................................

Disclaimer: Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengguna sebenar. Pengguna dinasihatkan menggunakan produk ini seperti arahan pada produk. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada pengguna di atas penggunaan produk ini. Disarankan untuk dapatkan khidmat nasihat doktor terlebih dahulu.

Coprights @ 2017 ez-vitamin.com Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib