Showing posts with label Kurus. Show all posts
Showing posts with label Kurus. Show all posts

Tips Yang Proven & Mudah Untuk Kurangkan Berat Badan

Mohamad Fadzli

 

Masalah berat badan merupakan salah satu masalah yang sangat besar terutamanya kaum Wanita. Tidak dinafikan, berat badan sangat mempengaruhi keyakinan diri seseorang. Apa tidaknya, bagi yang menghadapi situasi ini mesti hilang rasa yakin tu. Lagi parah kalau ada yang kena body-shaming.

Ok, yang itu sudah satu hal. Yang paling merisaukan adalah berat badan yang berlebihan adalah punca kepada banyak penyakit, contohnya tekanan darah tinggi, strok, sakit jantung dan macam-macam lagi.

Saya percaya, anda yang dah masuk kat blog ini mesti tengah mencari solusi yang paling berkesan kan. Mungkin anda dah sedar tentang masalah yang akan timbul akibat berat badan yang berlebihan.

Di Malaysia melalui National Health Morbidity Survey yang di jalankan pada tahun 2011 mencatatkan 15.1% rakyat Malaysia berumur 18 tahun ke atas adalah obese. Ini menunjukkan peningkatan berbanding dengan 14% pada tahun 2006. Ini bermakna seramai 2.6 juta populasi dewasa di Malaysia adalah obese menjadikan Malaysia negara tertinggi mempunyai kadar obesiti di kalangan negara-negara asia tenggara.

Oleh kerana kadar obesiti yang tinggi dan penyebab kepada penyakit-penyakit kronik, saringan obesiti hendaklah di jalankan di premis kesihatan terutamanya di premis kesihatan Kementerian Kesihatan Malaysia. (Rujukan: portal MyHealth)

Seramai 2.6 juta populasi dewasa di Malaysia adalah obese menjadikan Malaysia negara tertinggi mempunyai kadar obesiti di kalangan negara-negara asia tenggara

Tapi kena ingat, untuk kurangkan berat badan ini tak ada magik pun yang boleh selesaikan masalah anda dalam tempoh yang singkat melainkan akan memudaratkan anda di kemudian hari.

Obesiti menyumbang kepada banyak penyakit kronik yang boleh membawa kematian atau morbidity. Penyakit-penyakit ini boleh merendahkan kualiti hidup pesakit. Antara penyakit-penyakit yang disebabkan oleh obesiti:

· Diabetes Mellitus

· Penyakit hepatobiliary (fatty liver dan batu hempedu)

· Dyslipidaemia (kolesterol tinggi)

· Metabolic syndrome

· Sleep apnoea

· Penyakit jantung koronari

· Cerebrovascular disease

· Kegagalan jantung

· Tekanan darah tinggi (hypertension)

· Osteoarthritis

· Gout



First sekali kita kena tahu punca atau faktor yang menyebabkan berat badan berlebihan:

Faktor 1: Keturunan atau Genetik

Tahukah anda, kemungkinan untuk anak-anak mendapat berat badan yang berlebihan adalah 80% jika ibu bapanya mempunyai masalah berat badan berlebihan. Ia juga selalunya dikaitkan dengan gaya pemakanan yang diambil oleh keluarga itu. Sebenarnya alasaan genetik keluarga ini adalah tidak kukuh kerana ianya berbalik kepada kesedaran seseorang tentang bahaya berat badan berlebihan.

 

Faktor 2: Ilmu atau Maklumat Pemakanan

Pemakanan merupakan faktor terpenting dalam menyumbang kepada masalah ini. Sebenarnya masalah utama bukan pada pemakanan tapi pada bagaimana kita menguruskan pemakanan kita. Berapa ramai yang sedar tentang kalori pemakanan? Barapa ramai yang tahu jumlah kalori yang perlu dibakar untuk setiap sesuatu makanan? Sebenanrya, sifirnya sungguh mudah iaitu calorie in Vs calorie out kena seimbang.

 

Faktor 3: Gaya Hidup

Gaya hidup yang tidak sihat seperti tidak bersenam, ambil makanan yang tidak seimbang, makan makanan segera, makanan bergoreng, minuman bikarbonat, makanan manis dan banyak lagi adalah penyumbang utama kepada obesiti. Atas alasan kesibukan bekerja, ramai yang tiada masa untuk beriadah. Kebanyakan kita lebih suka habiskan masa di depan tv atau di smartphone.

Ok, sekarang kita dah tahu sedikit sebanyak antara faktor yang menyebabkan berat badan berlebihan ini. Jadi, apa solusinya?


Kat sini saya nak share cara atau TIPS bukan magik untuk kurangkan berat badan !

Tips 1: Mindset atau Niat kena betul

Sebenarnya mindset atau niat ni benda paling penting. Nampak macam simple je kan? Tapi sangat penting untuk ‘mengajak’ diri kita sama-sama membantu dalam menyelesaikan masalah ini.

Anda mesti pernah berpuasa Ramadan kan? Tapi sebab apa kalau nak puasa selain bulan Ramadan susah sangat? Sebabnya adalah tiap malam anda dah pasang niat yang anda nak berpuasa esok harinya. Jadi, badan kita akan ikut arahan minda atau niat kita itu.

So, sekarang ni anda perlulah letakkan BIG why sebab apa anda nak kurangkan berat badan. Mungkin sebab nak berkahwin, nak jaga kesihatan atau nak nampak cantik.

sumber: Shutterstock

Tips 2: Rancang Pemakanan Anda

Kurangkan pengambilan karbohidrat, sebaliknya lebihkan pengambilan protein. Proses ini perlukan latihan yang dilakukan dalam beberapa hari. Pengambilan karbohidrat yang kurang boleh mengurangkan berat air dalam tubuh. Banyakkan pengambilan protein tanpa lemak seperti daging tanpa lemak, seafood, ikan, bijirin, soya dan sayur-sayuran. Anda akan rasa cepat kenyang dengan pengambilan protein. Kini, pelbagai supplemen yang kaya dengan protein tanpa lemak juga boleh didapati dengan mudah.

ESP Shaklee: kaya dengan sumber protein semulajadi

Tips 3: Makanan Yang Sebenar (Real-Food) Vs. Makanan Yang Telah Diproses (Processed-Food)

Makanan yang sebenar ialah makanan yang paling hampir dengan bentuk asal makanan tersebut. Dalam kata mudahnya ia tidak diproses, bebas bahan kimia dan kaya dengan nutrisi. Makanan ini adalah sihat, selamat dan mengandungi fiber yang tinggi. Manakala makanan yang telah diproses adalah sebaliknya. Sebagai contoh, daging ayam adalah real-food, nugget ayam adalah processed food. Buah epal adalah real-food, jus epal adalah processed-food.

Sumber: Shutterstock

Tips 4: Kurangkan Pengambilan Kalori Berlebihan

Pengambilan kalori harian yang ideal adalah berbeza-beza bergantung pada usia, metabolisme dan tahap aktiviti fizikal. Secara amnya, pengambilan kalori harian yang disyorkan adalah 2,000 kalori sehari untuk wanita dan 2,500 untuk lelaki.

Semakin kurang anda mengambil kalori, semakin mudah berat badan anda dikurangkan.

Macam mana nak semak kandungan kalori makanan? Mesti anda perasan di bungkusan makanan ada tertulis kcal kan? Kilojoules (kJ) adalah sama dengan kilokalori dalam Sistem Unit Antarabangsa, dan anda akan melihat kJ dan kcal pada label pemakanan. Sukatan 4.2kJ bersamaan dengan kira-kira 1 kcal. Jadi, anda boleh semak sendiri berapakah kalori yang anda dah ambil seharian.

Atau untuk lebih mudah, anda boleh download pelbagai jenis Applikasi di smartphone contohnya Aplikasi Calorie Counter. Boleh juga gunakan BMR Calculator ini.

 

Tips 5: Bersenam atau Bersukan

Senaman atau aktiviti riadah adalah untuk memudahkan proses membakar kalori. Kerapkan membuat senaman ringan selama 30 minit setiap hari. Yang paling penting adalah anda enjoy semasa buat senaman, jangan rasa terpaksa atau stress.

Aktiviti harian anda juga boleh dikategorikan sebagai senaman yang boleh membakar kalori seperti menaiki tangga, berjalan, mencuci baju, membersihkan rumah dan sebagainya.

 

Tips 6: Intermittent Fasting (Berpuasa Sekejap)

Intermittent Fasting (IF) merupakan sebuah diet yang berkonsep mengatur pola makan anda mengikut jadual yang tertentu. Menggunakan kaedah puasa sebagai medium utama diet, ia bukan sahaja menarik minat ramai individu beragama Islam malah individu beragama lain.

Diet IF hanya memerlukan pengaturan tempoh waktu makan (4 - 16 jam) dan waktu berpuasa (8 - 24 jam) mengikut tahap dan kesesuaian setiap individu. Bukan itu sahaja, malah tidur juga boleh dikira sebagai tempoh berpuasa. Ini menyebabkan ramai yang tertarik dan beranggapan konsep IF lebih sesuai dan mudah untuk diamalkan.

IF akan membahagikan rutin seseorang kepada dua tempoh waktu. Tempoh waktu itu terdiri dari fasa makan dan fasa berpuasa. Tidak ada menu Intermittent Fasting yang khusus, namun anda amat disarankan untuk mengambil makanan yang sihat dan seimbang. Selain itu, anda juga perlu bersenam, bersukan, berkebun atau melakukan aktiviti fizikal yang lain agar kekal sihat dan cergas. 

Cara amalan IF:

Bagi tempoh fasa berpuasa, 

  • Waktu tidur (8 jam) boleh dikira sebagai tempoh fasa berpuasa. 
  • Anda hanya boleh minum air masak, teh hijau, teh dan kopi yang tidak mengandungi susu mahupun gula. 
  • Sesetengah kaedah akan menghadkan jumlah kalori harian anda.
  • Anda digalakkan untuk meneruskan aktiviti harian seperti biasa.

Bagi tempoh fasa makan,

  • Anda digalakkan untuk makan dan minum sebanyak 3 kali/sesi dalam tempoh 4-16jam tersebut.
  • Makanan dan minuman yang sihat dan seimbang perlu diutamakan (i.e. salad & Jus buah-buahan)
  • Anda digalakkan untuk menjauhi makanan & minuman yang tinggi kandungan gula, garam, lemak dan minyak. 
  • Anda digalakkan untuk menjauhi makanan & minuman yang diproses dari kilang*.

Namun, bagi seorang Muslim lebih baik amalkan puasa sunat. Selain dapat sihat, pahala pun dapat.

(*sumber:https://www.doctoroncall.com.my/health-centre/nutrisi/intermittent-fasting-malaysia)

Ini menyebabkan ramai yang tertarik dan beranggapan konsep IF lebih sesuai dan mudah untuk diamalkan.


Tips 7: Detox Toksin Dalam Badan

Manusia dicipta dengan sebaik-baik ciptaan. Badan kita sudah diciptakan dengan system detoks yang sempurna. Apa yang kita perlukan adalah bantuan kepada sistem detoks badan kita sebab sistem detoks badan berbeza pada setiap manusia. Ada yang mampu beroperasi dengan sempurna, ada juga sebaliknya.

Sistem detoks boleh dibantu dengan pengambilan makanan yang sihat atau pengambilan Supplemen semulajadi yang sudah terbukti berkesan seperti Shaklee.


Saya nak suggest beberapa Supplemen yang mungkin boleh anda consider untuk membantu anda menurunkan berat badan.




Di dalam set kurus Shaklee ini secara asasnya bertindak dalam 3 cara untuk menurunkan berat badan. Iaitu:

1) DETOX – Alfalfa atau Herb Lax
Merangsang proses pencernaan agar menyingkirkan toksin yang terkumpul dalam badan. Melegakan sembelit kerana herb lax juga merupakan pelembut najis. Tidak sesuai untuk ibu yang menyusukan anak untuk mengelakkan bayi dari cirit birit.

2) MEMBAKAR – Lecithin atau Omega Guard
Menyingkirkan lemak dari makanan yang kita ambil dengan memecah dan menyingkirkan lemak tersebut. Membersihkan salur darah dari lemak dan kolestrol yang melekat di saluran darah.

3) MEMBINA – Cinch Shake Mix atau ESP Protein 
Mengelakkan kulit dari menggeleber dan membekalkan protein dalam badan. Membina otot supaya bentuk badan anda menjadi cantik dan menawan

Set kurus Shaklee ini secara asasnya bertindak dalam 3 cara untuk menurunkan berat badan



KEBAIKAN DAN KELEBIHAN SET KURUS SHAKLEE:

  • Membantu dalam mengatasi masalah berat badan berlebihan
  • Membekalkan protein agar kekal aktif untuk melakukan aktiviti seharian untuk mereka yang berdiet
  • Membina otot badan agar kulit tidak menggeleber selepas badan menjadi langsing
  • Memecah dan membakar lemak
  • Menyingkirkan toksin yang menghalang badan dari menyerap nutrien dari makanan yang diambil
  • Anda akan berasa kenyang yang menyebabkan anda tidak makan secara banyak
  • Mengurangkan paras kolesterol dalam badan yang menjadi punca kepada serangan jantung
  • Membuang kolesterol di dalam badan yang berlebihan

TESTIMONI PENGGUNA:



Kalau saya, saya suka bawa Lecithin sekali ke mana-mana. Sebelum makan macam-macam boleh terus telan, bagi bakar lelemak yang dah masuk. 

 

Kesimpulan

Begitulah beberapa tips yang mudah untuk anda ikuti. Sebenarnya kalau nak tuliskan tips kurangkan berat badan memang tak cukup satu entry. Tak kira apa tips sekalipun yang paling penting adalah kesungguhan dan disiplin kita untuk mengamalkan tips-tips tersebut.

Jika anda dapat mengikuti dengan baik segala cara ini, insyaAllah anda akan dapat melihat kesan seperti yang diharapkan.

Tip kuruskan badan ini bukan sahaja berkesan untuk diamalkan, malah selamat kepada tubuh anda.

 

 


Nak saya bantu anda ?

KLIK UNTUK TERUS W/APP

Fadzli / Farah Aersid
♥ Call | Whatsapp : 016-9210042 / 016-9960209
♥ Shaklee ID : 1665070
♥ FB PAGE : Ez-Vitamin
♥ Website : www.ez-vitamin.com
..................................


C.O.D
Batu Caves > Gombak Selayang Rawang Kepong Ampang KL
.................................





...............................................

Disclaimer: Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengguna sebenar. Pengguna dinasihatkan menggunakan produk ini seperti arahan pada produk. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada pengguna di atas penggunaan produk ini. Disarankan untuk dapatkan khidmat nasihat doktor terlebih dahulu.

Jom Turunkan Berat Badan Secara Sihat !

Unknown





NAK TAHU 7 TIPS MUDAH NAK KURUS SECARA SIHAT ?


Bila di bulan ramadhan, kita diwajibkan berpuasa selama 30 hari dan rata-rata menggunakan  peluang ini untuk berdiet atau menjaga makan. Bak kata pepatah sambil menyelam minum air. Lepas tu masa buka  puasa pun kita makan makanan sihat dan ala kadar sahaja.
Selepas 30 hari berpuasa, sudah tentu ada pengurangan berat badan yang dialami. Badan jadi ringan dan perut makin kempis. Tapi bila habis je Puasa, nafsu yang dikawal selama 30 hari bagai tidak boleh dibendung. Memang makanan raya begitu menggoda. Lagilah kalau ada 3-4 biji rumah open house yang gah. Rambang pula mata nak pilih yang mana. Habis tu takkan nak gadai semua sebab makanan hari raya kan?

Jadi apa nak buat?
Jangan risau ikuti Tips ‘Jom Kurus Lepas Raya’ supaya anda dapat maintain berat badan walaupun banyak rumah terbuka untuk dikunjungi.

TIPS KURUS SELEPAS RAYA:

Tips 1: MAKAN DENGAN KUANTITI YANG SEDIKIT
Siapa kata anda tidak boleh makan, boleh tapi mestilah berpada. Kalau ambil makanan tu jangan sekali banyak sebab kita akan lebih cenderung untuk habiskan apa yang ada dalam pinggan kita.Jika anda tidak mampu untuk habiskan, sudah menjadi satu pembaziran. Jadi, ambil dalam kuantiti sedikit, untuk mengelakkan anda ambil lebih dari perlu.

Tips 2: PILIH PINGGAN YANG KECIL
Ya, jangan ambil pinggan yang besar. Sebab akan ada banyak ruang kosong yang akan buat kita nak letak makanan yang tak diperlukan, tapi mulut kita nak.

Tips 3:  CARI MAKANAN YANG SIHAT
Ada pelbagai juadah di hari raya. Boleh pilih makanan yang paling kurang kalori. Ataupun kalau nak juga makan rendang, ikut balik tips 1. Iaitu makan dalam kuantiti sedikit.

Tips 4:  MINUM AIR KOSONG
Kebanyakan rumah yang kita pergi beraya pasti hidangkan air yang manis dan bermacam-macam warna. Jadi bawalah air kosong ke mana-mana. Kalau taknak bawa, boleh minta pada tuan rumah J

Tips 5: LEBIHKAN BERBUAL DARI MAKAN
Ha nampak seperti biasa kan. Tapi lebihkan berbual dari makan dengan rakan atau saudara mara pada hari raya dapat mengurangkan anda makan dan makan lagi. Sekaligus anda dapat mengamalkan sunnah nabi dengan berhenti dulu sebelum kenyang.

Tips 6:  PUASA SUNAT ENAM
Selain dari dapat faedah dapat mengekalkan berat badan. Puasa sunat enam ni jika dibuat secara ikhlas banyak ganjarannya. Lepas puas beraya, cubalah untuk kembali berpuasa.

Tak semestinya kena buat straight, boleh selang-selang ikut kemampuan. Tapi syaratnya mesti dilakukan di bulan Syawal. Bulan lain kalau nak puasa, boleh buat puasa sunat Isnin Khamis. Bagi yang perempuan, eloklah ganti puasa cepat-cepat.

Tips 7: AMALKAN SENAMAN
Anda boleh melakukan apa sahaja jenis senaman supaya makanan yang kita ambil semasa hari raya dapat ditukarkan menjadi tenaga. Jangan biarkan makanan tadi jadi lemak dalam badan. Kalau tidak sempat, paling kurang anda boleh jadikan aktiviti dalam rumah sebagai satu senaman, contohnya, cuci pinggan mangkuk, sapu sampah dan etc.


Selain itu, saya nak suggest beberapa Supplemen yang mungkin boleh anda consider untuk membantu anda menurunkan berat badan selepas raya.



Di dalam set kurus Shaklee ini secara asasnya bertindak dalam 3 cara untuk menurunkan berat badan. Iaitu:

1) DETOX – Alfalfa atau Herb Lax
Merangsang proses pencernaan agar menyingkirkan toksin yang terkumpul dalam badan. Melegakan sembelit kerana herb lax juga merupakan pelembut najis. Tidak sesuai untuk ibu yang menyusukan anak untuk mengelakkan bayi dari cirit birit.

2) MEMBAKAR – Lecithin atau Omega Guard
Menyingkirkan lemak dari makanan yang kita ambil dengan memecah dan menyingkirkan lemak tersebut. Membersihkan salur darah dari lemak dan kolestrol yang melekat di saluran darah.

3) MEMBINA – Cinch Shake Mix atau ESP Protein 
Mengelakkan kulit dari menggeleber dan membekalkan protein dalam badan. Membina otot supaya bentuk badan anda menjadi cantik dan menawan

Set kurus Shaklee ini secara asasnya bertindak dalam 3 cara untuk menurunkan berat badan



KEBAIKAN DAN KELEBIHAN SET KURUS SHAKLEE:

  • Membantu dalam mengatasi masalah berat badan berlebihan
  • Membekalkan protein agar kekal aktif untuk melakukan aktiviti seharian untuk mereka yang berdiet
  • Membina otot badan agar kulit tidak menggeleber selepas badan menjadi langsing
  • Memecah dan membakar lemak
  • Menyingkirkan toksin yang menghalang badan dari menyerap nutrien dari makanan yang diambil
  • Anda akan berasa kenyang yang menyebabkan anda tidak makan secara banyak
  • Mengurangkan paras kolesterol dalam badan yang menjadi punca kepada serangan jantung
  • Membuang kolesterol di dalam badan yang berlebihan

TESTIMONI PENGGUNA:



Kalau saya, saya suka bawa Lecithin sekali ke mana-mana. Sebelum makan macam-macam boleh terus telan, bagi bakar lelemak yang dah masuk. 

Nak kurus tu mudah, tapi nak kekalkan kurus tu yang sukar sikit kan? Tapi takpe selagi kita usaha, insyaAllah boleh. Time hari raya bukannya soal makanan sedap je tau tapi yang pentingnya menziarahi sanak saudara serta bermaaf-maafan.




SEBARANG KEMUSYKILAN ATAU INGINKAN MAKLUMAT LANJUT MENGENAI PRODUK INI ?

Nak saya bantu anda ?

KLIK UNTUK TERUS W/APP


Fadzli / Farah Aersid
♥ Call | Whatsapp : 016-9210042 / 016-9960209
♥ Shaklee ID : 1665070
♥ FB PAGE : Ez-Vitamin
♥ Website : www.ez-vitamin.com
..................................


C.O.D
Batu Caves > Gombak Selayang Rawang Kepong Ampang KL
.................................





...............................................

Disclaimer: Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengguna sebenar. Pengguna dinasihatkan menggunakan produk ini seperti arahan pada produk. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada pengguna di atas penggunaan produk ini. Disarankan untuk dapatkan khidmat nasihat doktor terlebih dahulu.

Coprights @ 2017 ez-vitamin.com Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib