Showing posts with label Kesuburan. Show all posts
Showing posts with label Kesuburan. Show all posts

10 Tips Mudah Untuk Kurangkan Rasa Sakit Semasa Bersalin

Unknown








Pastinya anda sekarang ini sedang menghitung hari menunggu kelahiran cahaya mata yang bakal menyinari kehidupan anda. Namun saat-saat mendebarkan anda juga semakin hampir.

Sumber: Shutterstock

Penting bagi anda mengetahui sedikit sebanyak ilmu sebagai persediaan menghadapi saat bersalin agar dapat melalui proses bersalin dengan tenang dan lancar. Jangan kita main redah je sebab sesuatu yang kita buat dengan adanya ilmu dan perancangan, insyaAllah hasilnya juga lebih baik.

Jadi pada kali ini, saya nak share beberapa tips untuk kurangkan sakit bersalin. Sakit bersalin tu memang kita akan rasa ye, cuma bezanya teruk atau tidak je. Ada sesetengah orang mengalami kesakitan bersalin yang teramat sangat, hanya Allah je yang tahu macam mana rasanya. sampaikan rasa trauma nak bersalin lagi.

Namun ada juga ibu yang diberi kemudahan oleh Allah melalui proses bersalin dengan tenang, kesakitan yang dirasai masih boleh ditanggung serta proses bersalin pun lancar dan mudah. Mudah-mudahan  anda juga diberikan kemudahan melalui proses bersalin dengan tenang serta lancar.

Biasanya kita tak terasa pun sakit bila kena gunting (episiotomy) sebab sakit contraction nak bersalin lagi terasa sakit.

Tips tentang kurangkan sakit bersalin ni memang biasanya dicari oleh hampir semua wanita yg bakal atau pernah bersalin.

Berikut adalah beberapa cara kurangkan sakit contraction yang boleh ibu amalkan sebagai persediaan untuk meghadapi kelahiran.

sumber: shutterstock


Tips Kurangkan Sakit Contraction.

Mencari sebanyak mungkin informasi tentang kelahiran. Lagi banyak yang kita tahu, kita akan lebih relaks
Belajar tentang pernafasan berirama
Memeluk pasangan untuk mendapatkan semangat daripadanya dan ia dapat membantu mengurangkan kesakitan
Menghirup sedikit minuman isotonik atau air, antara sela masa contraction
Makan makanan yang kaya dengan karbohidrat, sedikit dan kerap apabila lapar
Kipas diri kita dengan kipas kecil elektrik.
Mengerang dan merintih, adalah strategi terbaik untuk menghadapinya tetapi tidak keterlauan.
Pegang tangan pasangan kita.
Gambarkan dalam fikiran, bayi bergerak ke bawah melalui pelvis dalam setiap contraction.
Bergurau dengan pasangan dan jururawat, bidan atau doktor. Jangan terlalu serius.
Dapatkan ciuman (dari pasangan atau orang yang tersayang)
Mendengar muzik atau ayat-ayat Quran bagi yang muslim.
Berjalan-jalan di sekitar bilik untuk mengurangkan rasa lenguh dan sakit.
Berehat dengan selesa di atas longgokan bantal.
Buka pelvis selebar yang mungkin, contohnya melutut pada sebelah kaki, dan sebelah kaki lagi keluar ke tepi.
Berfikiran positif adalah satu kemestian.
 Mengeluh lembut dengan setiap nafas.
Mempercayai badan kita sendiri.
Kerap berulang ke tandas. Pundi kencing yang penuh akan melambatkan kelahiran.
Lelap sebentar antara kontraksi. 

sumber: shutterstock

Itulah beberapa tips kurangkan sakit bersalin yang dapat saya kongsikan dengan anda. Ini juga merupakan salah satu perkongsian dan tips pengalaman saya semasa bersalin. 

Selain tips di atas supplemen ostematrix shaklee juga boleh membantu dalam proses melahirkan anak.


Bagaimana Ostematrix Membantu Proses Kelahiran Bayi Dan Membantu Kurangkan Rasa Sakit?

Kalsium dan magnesium membantu dalam proses melahirkan anak. Jika magnesium dan kalsium tidak cukup, kekejangan boleh berlaku.

Pada masa yang sama, gabungan kalsium dan magnesium ini membantu dalam mengecutkan rahim dan menolak bayi untuk keluar dengan lebih cepat tanpa membuatkan si ibu rasa kesakitan yang amat sangat. Ini kerana seluruh saraf badan mengalami ketenangan dan tidak stress.


Magnesium bertindak sebagai natural induce. Kalsium pula diperlukan dalam setiap otot tubuh untuk pergerakan. Apabila wanita hamil itu sedang stress apabila mengalami fasa kesakitan, digalakkan untuk mengambil Ostematrix mereliefkan muscle contraction dan membuatkan rasa mengantuk. 

Seandainya paras kalsium dan magnesium rendah di semasa hampir bersalin dan melahirkan anak, proses kelahiran akan menjadi lebih panjang. 

Ibu mudah mengalami tekanan dan boleh menimbulkan rasa sakit yang keterlaluan. Ia akan kepenatan, dan jika tidak mampu meneruskan, kemungkinan besar kelahiran secara czer akan dilakukan secara emergency.

Jadi, Ostematrix ni adalah supplement yang sangat digalakkan untuk diamalkan semasa hamil dan semasa dekat-dekat nak tiba proses kelahiran.


Selain Ostematrix, ESP juga boleh membantu memberikan tenaga kepada ibu ketika saat nak bersalin nanti.                      

Oklah, itu sahaja perkongsian saya pada kali ini. Semoga bermanfaat dan selamat mencuba tips-tips di atas.


Nak saya bantu anda ?

KLIK UNTUK TERUS W/APP

Fadzli / Farah Aersid
♥ Call | Whatsapp : 016-9210042 / 016-9960209
♥ Shaklee ID : 1665070
♥ FB PAGE : Ez-Vitamin
♥ Website : www.ez-vitamin.com
..................................


C.O.D
Batu Caves > Gombak Selayang Rawang Kepong Ampang KL
.................................





...............................................

Disclaimer: Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengguna sebenar. Pengguna dinasihatkan menggunakan produk ini seperti arahan pada produk. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada pengguna di atas penggunaan produk ini. Disarankan untuk dapatkan khidmat nasihat doktor terlebih dahulu.

5 Cara Menentukan Waktu Subur (PERCUMA E-BOOK)

Unknown
Pernah rasa ditanya soalan bertubi-tubi tanya pasal anak?

Makcik: “Dah ada anak?..Rasa macam dah bertahun kawin kan?..”

Kawan-kawan: “Ko dah lama kawin kan?belum dapat anak lagi ke?..”

Suami: “Ni salah awak la ni..keturunan awak ramai yang tak dapat anak..”

Isteri: “Ni semua awak punya pasal..saya dah suruh awak check dengan pakar tapi awak tak nak..”

[Dalam Hati]

Arghhhh..tensioooon !
Rasa macam segunung batu hempap kat atas kepala. Korang boleh la tanya soalan-soalan macam tu sebab korang tak rasa. Cuba korang kat tempat aku ni apa rasa ?!
Ingat aku suka ke masalah ni jadi ?!.
Aku pun nak anak macam orang-orang lain tu !





Mesti anda pernah rasa soalan bertubi-tubi mcm tu kan?

Biasa la tu manusia memang banyak ragam. Cuba jadi kat diorang apa rasa.
At least bagi la nasihat ke tips ke. Boleh la jugak diamalkan.

Saya dan suami pun pernah hadapi situasi yang sama. Tapi pekakkan telinga je lama-lama senyap la tu.

Bukan kita tak berusaha. Cuma belum dapat hasilnya.

Anak tu kan rezeki dari Allah. DIA akan bagi ‘at the exact time’.

Berbalik pada cerita saya tadi. Kami dah kawin dekat 3 tahun lebih baru dikurniakan cahaya mata. Alhamdulillah.

Sepanjang tempoh tu macam-macam dah kami cuba. Tapi belum sampai melibatkan kos yang besar la.

Setelah beberapa kajian, bacaan dan survey kami buat, rupa-rupanya masalah ni besar kemungkinan disebabkan faktor kesuburan benih suami atau isteri dan ‘timing’.

Sebelum tu saya nak clarify yang saya ni bukanlah pakar dalam bidang ni. Cuma tulisan saya ni bertujuan nak berkongsi pengalaman kepada pembaca-pembaca.

1# Faktor yang pertama iaitu kesuburan benih suami atau isteri.

Faktor ni sebenarnya luar kawalan kita dan kita tak sedar pun pasal masalah ni. Pengalaman saya pernah guna beberapa produk untuk tambah kesuburan. Sepanjang 2 tahun tu macam-macam produk dah try tapi belum lagi berhasil. Pada satu hari tu saya search Google nak cari tentang produk kesuburan yang terbaik. Dipendekkan cerita terjumpalah produk Shaklee.

Kami ni bukan jenis yang terus beli dan percaya bulat-bulat testimoni orang. Kami buat survey lagi sampai la konfiden nak beli produk tu. Memang agak mahal kosnya tapi kami tak kisah dengan harga asalkan berkesan.


2# Faktor yang kedua iaitu ‘timing’.

Rasanya anda faham apa maksud ‘timing’ ni kan?

Sebab benih suami isteri ada masa yang subur sesuai untuk berhasil. Bukan setiap masa subur. So, kena pandai cari waktu subur masing-masing.

Kalau saya nak explain satu-satu cara tu rasanya macam tak muat dan jadi panjang berjela pulak artikel ni..hehe

So, boleh baca e-book ini untuk tahu lebih lanjut:

Ok, sambung cerita.

Satu hari dalam bulan Julai 2015 lepas hampir 5 bulan consume produk set kesuburan Shaklee tu saya try buat pregnancy test.

Resultnya…Alhamdulillah, positif !

Tapi kami tak puas hati selagi belum disahkan oleh klinik. So selang beberapa minggu lepas tu kami pergi scan di sebuah Klinik kerajaan tapi resultnya agak mengecewakan.

Tapi kami tak puas hati lagi. Kali ni kami try pulak scan di Klinik swasta tak kisah walaupun kena bayar yang penting puas hati. Resultnya berlainan dengan Klinik kerajaan yang kami pergi sebelum tu. So dah konfius…haha

Takpe selang lagi beberapa minggu kami pergi semula ke Klinik kerajaan untuk nak scan. Alhamdulillah kali ni resultnya membahagiakan.

Gembiranya masa tu hanya Allah je yang tahu.

Cuma motivasi yang saya pegang;

“..kalau kita bersangka baik dengan takdir Yang Maha Pemberi Rezeki insyaAllah semuanya baik-baik je..”


-------


Nak saya bantu anda ?

KLIK UNTUK TERUS W/APP

Fadzli / Farah Aersid
♥ Call | Whatsapp : 016-9210042 / 016-9960209
♥ Shaklee ID : 1665070
♥ FB PAGE : Ez-Vitamin
♥ Website : www.ez-vitamin.com
..................................


C.O.D
Batu Caves > Gombak Selayang Rawang Kepong Ampang KL
.................................





...............................................

Disclaimer: Apa yang kami nyatakan di web ini adalah benar dan tepat mengikut fakta semasa dan dari ulasan pengguna sebenar. Pengguna dinasihatkan menggunakan produk ini seperti arahan pada produk. Namun kami tidak bertanggungjawab jika sebarang masalah/komplikasi berlaku kepada pengguna di atas penggunaan produk ini. Disarankan untuk dapatkan khidmat nasihat doktor terlebih dahulu.

Cara Menambah Hormon Testosteron Secara Semulajadi

Unknown






Testosteron merupakan hormon seks lelaki  yang  bukan sekadar mempengaruhi  dorongan seksual tetapi lebih daripada itu. Hormon ini turut berperanan penting  dalam  pembentukan tulang dan  kesihatan otot agar tetap kuat, penghasilan sperma dan pertumbuhan rambut. Kadar hormon testosteron boleh menurun seiring pertambahan umur atau disebabkan penyakit kronik.


Sebelum itu, mari kita ketahui  apakah tanda-tanda hormon testosteron yang rendah

C       Masalah seksual (ED)
C       Keguguran rambut
C       Kurang daya tahan untuk aktiviti fizikal
C       Penambahan berat badan
C       Kesukaran tidur
C       Cepat mara
C       Kesukaran menumpukan perhatian
C       Nafsu seks yang rendah
C       Kemurungan
C       Kehilangan jisim otot
C       Risiko jisim atau kepadatan tulang meningkat (osteoporosis)
C       Risiko serangan jantung
C       Bilangan sperma berkurangan dan nafsu seks menurun
C       Kolesterol tinggi terutamanya LDL nisbah HDL

Secara purata, lelaki dewasa menghasilkan sekitar 20 kali lebih banyak dibandingkan wanita. Kadar testosteron  berada  di kemuncak  (titik tertinggi) pada usia muda, dan akan mula menurun ketika seseorang memasuki usia 30-an. Individu yang memiliki testosteron rendah (haipogonadisme) biasanya  akan dirawat melalui perubatan moden bagi mencegh masalah kesihatan pada masa akan datang termasuk peningkatan kolesterol ‘jahat’.

Selain mendapat rawatan serta mengikuti cadangan doktor, anda juga boleh pertimbangkan beberapa alternatif lain bagi merawat hormon testosteron yang rendah secara selamat dan semulajadi.

Diantara cara semulajadi dan selamat bagi meningkatkan hormon testosteron adalah seperti berikut:-

1.  Menurunkan berat badan
Kadar tesrosteron boleh menurun kesan dari lemak badan yang berlebihan. Terutamanya jika kegemukan tersebut  tertumpu dalam bentuk lemak perut. Sebuah kajian di university of buffalo mendapati bahawa 40%  daripada lelaki yang mengalami obesiti mempunyai kadar testosteron yang rendah. Terdapat kajian lain menemui bahawa 75% lelaki yang sangat gemuk samada muda atau tua, didapati memiliki kadar testosteron yang rendah. Maka salah satu penyelesaian untuk meningkatkan kadar testosteron adalah dengan cara menurunkan berat badan.

2. Minum Kopi
Selain dapat menambahkan tenaga, kafein juga mampu meningkatkan kadar testosteron. Namun pastikan ianya tidak berlebihan kerana boleh menjejaskan kesuburan lelaki.

3.  Tingkatkan pengambilan vitamin D
Vitamin D sebenarnya merupakan hormon. Menurut sebuah penelitian yang diterbitkan  dalam Archives of Internal Medicine, anggaran siebanyak 75% orang Amerika kekurangan vitamin ini. Sebuah kajian selama 3 tahun terhadap lelaki dewasa yang diterbitkan dalam Hormone and Metabolic Research mendapati bahawa lelaki yang mempunyai kadar vitamin D yang tinggi  mempunyai  tahap testosteron yang lebih tinggi berbanding mereka yang mempunyai kadar vitamin D yang rendah.

4. Menguruskan stress dengan baik
Menurut sebuah kajian dari university of Texas di Austin, sekiranya seseorang sedang tertekan atau stress, badannya akan merembeskan hormon stress kortisol dalam kuantiti yang besar. Perkara ini boleh menganggu hormon testosteron kerana kemampuan untuk  menghasilkan hormon  testosteron akan menjadi sukar. Namun kesan hormon kortisol akan berkurang seiring dengan penurunan kadar stress yang dialami.

5. Tidur yang cukup
Sebuah kajian di Belanda mendapati bahawa lelaki berusia 64-74 tahun dapat menaikkan kadar hormon testosteron mereka dengan mendapatkan tidur yang mencukupi di waktu malam. Semakin babyak mereka tidur semakin banyak hormon testosteron terdapat dalam peredaran darah mereka. Begitu juga sebaliknya.

6. Bersenam atau olahraga
Selain membuatkan  badan cergas, ianya dapat meningkatkan kadar testosteron.  Sebuah kajian di BAylot  University menemui bahawa kadar testosteron akan kekal tinggi selama 48 jam setelah melakukan  latihan angkat berat.

7. Pengambilan Jenis Makanan Penambah Hormon Testosteron
Terdapat beberapa jenis makanan yang mampu meningkatkan kadar testosteron  antaranya
-makanan yang kaya dengan vitamin D,
-susu yang rendah lemak dengan vitamin D
-Ikan Tuna
-Kuning telur
-Tiram
-Daging
-kekacang

Set Kesihatan Lelaki Shaklee Membantu Meningkatkan Hormon Testosteron Secara Semulajadi

Vitalea ~mengandungi vitamin zinc yang  sangat penting bagi proses pembentukan hormon testosteron, bantu kekalkan jumlah air mani, bantu kekalkan paras testosteron yang bersesuaian, serta memberikan tenaga untuk sperma (zinc untuk penghasilan sperma sihat)

Vita-E Complex™ ~ mempunyai khasiat untuk meningkatkan kelelakian & menyuburkan organ reproduksi lelaki

 OmegaGuard™ ~ memberi kelebihan kepada jantung, aliran darah, sistem imunisasi dan mengurangkan risiko kanser prostat.

Bagaimana Supplement Shaklee boleh bantu?

Vita-Lea membekalkan segala nutrisi yang diperlukan oleh tubuh badan.

Vitamin A membantu sel-sel untuk membezakan bahagian yang penting dalam pembiakan sel.

B-complex menggalakkan kesihatan jantung dan otak, menyokong fungsi sistem saraf dan imun, menjadikan kulit dan rambut yang sihat, dan membantu tubuh untuk menghadapi tekanan.

Vitamin C menyokong fungsi sistem imun, dan pengeluaran kolagen. Ia juga membantu membentuk sel-sel darah merah, yang dikehendaki oleh neurotransmitter tertentu, terlibat dalam metabolisme protein, dan memberikan perlindungan antioksidan terhadap radikal bebas.

Vitamin D adalah hormon yang penting untuk penyerapan kalsium dalam badan dan penting untuk kesihatan tulang dan berfungsi dengan sistem saraf. Ia juga meningkatkan sistem imun, menggalakkan kesihatan kardiovaskular, dan mempunyai ciri-ciri anti-radang.

Vitamin E membantu mencegah kerosakan radikal bebas. Ia juga melindungi vitamin larut lemak daripada pengoksidaan, menyokong aliran darah, dan terlibat dalam fungsi imun.

Zinc yang terkandung di dalam Vita-Lea dapat:

-Memperbaiki kebolehan seksual lelaki dan meningkatkan nafsu seks.
-Zinc memainkan peranan penting dalam organ seks lelaki
-zinc di dalam prostat lelaki adalah 10 kali ganda dari organ lain
-menambahkan keupayaan fungsi seksual lelaki
-Mengaktifkan 200 jenis enzim dan mengsang regenerasi sel
-Membentuk kolagen
-Membantu pengeluaran insulin, mengekalkan fungsi insulin dan memperbaiki diabetes
-Memperbaiki system imun
-Mempercepatkan pemulihan luka
-Memperbaiki masalah prostat
-Meningkatkan keupayaan seks lelaki
-Memperbaiki radang kulit
-Mengekalkan deria bau



Vitamin E juga dikenali sebagai Vitamin Cinta kerana ia membantu meningkatkan hormon seks sama ada kepada lelaki mahupun wanita.

Vitamin E amat penting untuk meningkatkan kesuburan untuk lelaki.
Kajian pada tahun 1924 mendapati vitamin E mampu memulihkan kemampuan reproduktif.

Kajian lain juga mendapati bahawa Vitamin E mampu meningkatkan kesihatan dan kualiti sperma. Dalam satu kajian, ia menunjukkan bahawa pergerakan sperma, peratus sperma hidup dan peratus daripada spermatozoa normal, semuanya meningkat dengan penambahan vitamin E dan selenium.
Dalam masa yang sama, vitamin E sangat bagus untuk kesihatan jantung sekaligus meningkatkan tahap testosterone.


OmegaGuard  memberi kelebihan kepada jantung, aliran darah, sistem imunisasi dan mengurangkan risiko kanser prostat.

InsyaAllah set kesihatan lelaki dapat mengatasi masalah anda yang mempunyai hormon testosteron yang rendah. Jangan pernah berhenti berharap. Sebarang pertanyaan atau kemusykilan boleh hubungi saya.

HUBUNGI SAYA SEGERA UNTUK MAKLUMAT LANJUT DAN KONSULTASI PREMIUM !


Your Shaklee Independent Distributor

Nurul Farahana Aersid
♥ SMS | Call | Whatsapp : 010.433 3453
♥ Shaklee ID : 1190959
♥ FB PAGE : Ez-Hamil
♥ Email : farahaersid@gmail.com


ATAU


Nak lebih Jimat? Nikmati diskaun dari 15%-25% jika  mendaftar sebagai ahli Shaklee hari ini. Hanya RM 80 untuk keahlian Seumur hidup.

KLIK SINI UNTUK MAKLUMAT LANJUT



.............................................................................
DISCLAIMER:
Di ruangan ini,saya ingin memaklumkan kepada semua pembaca blog/laman web http://www.ez-hamil.com/ bahawa SEMUA PRODUK yang dikongsikan di dalam blog / laman web saya BUKAN/TIDAK  bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. Penulis TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB di atas segala kerosakan, kerugian atau kemalangan yang berpunca daripada ketidakfahaman (salah faham/salah tafsir) pengguna berkaitan dengan pengunaan produk-produk yang dikongsikan.



Coprights @ 2017 ez-vitamin.com Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib